Krewetki w sosie pomidorowym, na brązowym ryżu
Krewetki w sosie pomidorowym na brązowym ryżu to danie, które łączy w sobie smakowitość krewetek z lekkością i zdrowym charakterem brązowego ryżu. Oto skorygowany opis przepisu:
Krewetki w sosie pomidorowym’
Ilość porcji: 1 porcja
Składniki:
Krewetki koktajlowe (100 sztuk) – około 150 kcal
-
- Pomidory z puszki (50g) – około 10 kcal
- Serek feta (30g) – około 80 kcal
- Ryż brązowy (1/3 woreczka, 33g) – około 115 kcal
- Oliwa z oliwek (1 łyżeczka) – około 40 kcal
- Czosnek, bazylia, oregano (5g) – około 15 kcal
- Natka pietruszki (do dekoracji) – około 5 kcal
Całkowita kaloryczność dania wynosi zatem około 415 kcal.
Przybliżoną całkowitą wagę wynosi około 350 gramów
Przepis:
- Krewetki podsmaż na teflonowej patelni z dodatkiem oliwy i czosnku. Kiedy się lekko zarumienią, dodaj pomidory i dusz je jeszcze chwilę.
- Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu i drobno posiekaj natkę pietruszki.
- Podawaj krewetki na ugotowanym brązowym ryżu, posyp je pokrojonym serem fetą oraz ziołami, takimi jak bazylia i oregano.
- Dodatkowo, możesz udekorować danie dodatkową porcją świeżej natki pietruszki dla intensyfikacji smaku.
Krewetki w sosie pomidorowym na brązowym ryżu to nie tylko wyjątkowe danie pełne intensywnych smaków, ale także prawdziwa uczta dla podniebienia. Ta lekka i zdrowa potrawa łączy w sobie soczystość krewetek, aromatyczny sos pomidorowy co więcej sycący brązowy ryż, tworząc harmonię smaków na talerzu. Każdy kęs to podróż do świata śródziemnomorskich smaków. Dodatek sera feta i ziół nadaje również potrawie wyjątkowego charakteru. Smaczne, pożywne i pełne wartości odżywczych, krewetki na brązowym ryżu zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Gotowe danie może być świetnym wyborem na lekki obiad czy elegancką kolację. Przekonaj się sam o unikalnym połączeniu smaków w tym aromatycznym daniu! Smacznego!